top of page

Hooggevoelig & voor jezelf starten? Dit zijn voor- en nadelen

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2022

Ben jij hooggevoelig en zou je voor jezelf willen beginnen? Omdat je van je 9-5 baan in loondienst volledig overprikkeld raakt? Of omdat je heel graag je eigen tijd zou willen indelen of werk doen dat waar je meer voldoening uitgeeft?


Maar vraag je je af of dat vanwege die gevoeligheid juist wel of niet een goed idee is? Dit zijn voor- en nadelen van ondernemen als HSP’er.


Elk hooggevoelig persoon is uniek


Hooggevoelige mensen hebben veel gelijke kenmerken hebben, maar natuurlijke is elke HSP'er anders. Niet alle voor- of nadelen hoeven voor jou te gelden. Ik ken bijvoorbeeld meerdere hooggevoelige ondernemers die heel anders zijn, heel anders werken en een heel ander energieniveau hebben dan ik. Het is dus belangrijk om jezelf goed te (leren) kennen en te kijken wat voor JOU werkt (of wat juist niet).


Waarom ik ondanks de nadelen niets anders zou willen dan ondernemen


Ondanks de minder chille kanten van het ondernemen die ik zelf ook heb ervaren: uit balans raken, heel perfectionistisch zijn waardoor je misschien overwerkt raakt, zijn voor mij de voordelen nog steeds zoveel groter. Namelijk: echt mijn passie kunnen volgen, werken op MIJN manier, waarbij ik alle ruimte heb om naar m’n lichaam te luisteren en te werken op tijden en dagen die ik fijn vind.


Ik vind het zo fijn dat ik mijn eigen werkomgeving kan creëren en kortere werkdagen heb dan de standaard 9-5. Dat ik de vrijheid heb om ’s ochtends te bepalen of ik die dag wel of niet ga werken, als ik merk dat ik echt even rust nodig heb of spontaan iets leuks kan doen. Het geeft me zoveel (mentale) vrijheid en rust dat ik met niemand hoef te overleggen wanneer ik wel of niet werk en wat ik op een werkdag doe.


Ondertussen leer ik - wel met vallen en opstaan - steeds beter om te gaan met de minder chillen kanten die ik als hooggevoelige ondernemer ervaar. Ik begin steeds beter mijn balans te vinden, maar let’s be honest, ook dat blijft soms een uitdaging. Ik heb al mega veel stappen gezet in het loslaten van perfectionisme. En dat laatste scheelt zóveel. Begin daar ASAP mee, of je nu wel of niet voor jezelf gaat starten. Scheelt je heel veel tijd en vooral ook energie.


Voordelen van ondernemen als je hooggevoelig bent:


1. Je eigen werkomgeving kiezen


Dat is echt een heel groot voordeel, het is voor jou als HSP’er namelijk super belangrijk om je chill te voelen in je werkomgeving. Als je voor jezelf werkt wordt niet langer voor jou bepaald waar je werkt. Je hoeft niet langer te werken in een drukke, chaotische omgeving waar je heel erg overprikkeld van raakt. (Al werk je misschien de laatste tijd sowieso al wat vaker thuis).


Toen ik nog in loondienst en op kantoor werkte, werd ik heel erg afgeleid door pratende collega’s of mensen die tussendoor dingen kwamen vragen, ik werkte dan vaak ook met een koptelefoon op. Maar door al die energieën van iedereen en te felle verlichting en te warme of koude temperatuur was ik standaard aan het einde van de dag overprikkeld.


2. Je kan eindelijk echt jezelf zijn


Waarschijnlijk heb je (vooral als HSP’er) het gevoel dat je op je werk toch net niet helemaal jezelf kan zijn. Dat je een thuis- en een ‘werkversie’ van jezelf hebt, omdat je aan een bepaald beeld moet voldoen. Een beeld dat gecreëerd is door de maatschappij en onze omgeving dat je niet vaak ziek mag zijn, dat je geen 9-5 mentaliteit mag hebben, hard moet werken en er weinig of geen ruimte is voor emoties en gevoeligheid op werk.


3. Je hoef je niet langer druk te maken om wat je baas van je vindt


Dit kan je heel veel energie kosten. Als je je continu druk maakt of je het wel goed doet. Het kan je ook klein houden en tegenhouden om al je creativiteit te tonen, je intuïtie te gebruiken en je ideeën te delen. Als je voor jezelf werkt, ben je je eigen baas. Dus niemand die je blij hoeft te maken behalve jezelf. En je klant natuurlijk (maar je kan zelf grotendeels klanten kiezen die je fijn vindt). Of je manier van werken met je klant veranderen. Jij bepaald de regels.


4. Zelf bepalen met wie en wanneer je werkt


Zoals ik zei: jij bepaald de regels. Waar je werkt, met wie je werkt en wanneer je werkt. Je hoeft niet langer 5 dagen per week van 9-5 te werken als je daar doodongelukkig en zwaar overprikkeld van wordt. Je kan je werktijden en werkflow aanpassen aan jouw energie niveau en gevoel.


5. Meer voldoening halen uit je werk


De meeste hsp’ers gaan er heel erg lekker op als ze hun ‘roeping’ kunnen volgen. Als je hooggevoelig bent heb je vaak behoefte aan diepgang en betekenis in zowel je leven als je werk. De kans is groot dat jij door deze passie die je voelt voor het werk dat je doet veel tijd en energie in je business zal steken. (Maar, dit kan dus ook een valkuil worden).


Ik heb vaak en lang gezocht naar een vacature die matchte met wat ik het liefst wilde doen. Maar die kon ik steeds weer niet vinden. En zag toen ergens de tekst:


“Als je droombaan niet bestaat, moet je die misschien zelf creëeren”.

Ik dacht: "OMG, ja! Dat is het. Dat ga ik doen!" Dus ging ik onderzoeken wat ik het leukst vond om te doen, welke projecten of activiteiten, even los van of je daar geld mee zou kunnen verdienen en of die baan bestond. Waar zou mijn ideale baan uit bestaan? Daarna ging ik pas kijken hoe ik daar geld mee zou kunnen verdienen.


6. Je kan je vaak goed inleven in anderen


Dit is als ondernemer een hele belangrijke skill, hierdoor kan je goed inspelen op wat jou (potentiële) klant nodig heeft.


Nadelen van ondernemen als hooggevoelig persoon:


1. Perfectionistisch zijn & dingen moeilijk los kunnen laten


Perfectionisme kan je super veel stress geven omdat je niks goed genoeg vind en ook veel te veel tijd kwijt bent aan kleine, onbelangrijke details. En je het vervolgens lastig kan vinden om het los te laten dat het perfect moet.


2. Je bent extra stressgevoelig en raakt sneller overprikkeld


Je bent hooggevoelig en dus gevoelig voor van alles en nog wat. Dus ook voor stress. Doordat je sneller gestresst bent en omdat prikkels heftiger binnenkomen dan bij de meeste mensen raak je sneller overprikkeld. Bij langdurige overprikkeling kan je overspannen of in een burn-out raken. Hooggevoelige mensen zijn hier extra vatbaar voor. (Maar goed, dat kan bij een veeleisende baan in loondienst natuurlijk ook gebeuren).


3. Volledig aan jezelf voorbij gaan


Doordat je zoveel passie voelt voor je bedrijf zal je hier veel tijd en energie in stoppen. Zoveel tijd en energie dat je volledig aan jezelf voorbij gaat en jezelf misschien helemaal uitput.


4. Anderen te graag willen helpen en daardoor te weinig verdient

Het kan een valkuil zijn dat je zo graag anderen helpt en zo goed in leeft in hun situatie, dat je voorbij gaat aan wat je zelf nodig hebt: namelijk een inkomen. Waardoor je teveel gratis weggeeft of je prijzen te laag houdt. Waardoor je heel hard werkt en er (te) weinig aan overhoudt. Dat kost natuurlijk veel energie en ga je niet volhouden: energiek gezien of financieel.


5. Het extra lastig vinden om uit je comfortzone te stappen

Natuurlijk is het voor de meeste mensen spannend om uit hun comfortzone te stappen, want daarmee verlaat je je ‘comfort’ zone. Maar voor hooggevoelige personen is dit een extra uitdaging.


Ondanks dat ik dit zelf ook een uitdaging vind en soms denk: OMG waarom blijf ik niet gewoon lekker in mijn comfortzone? Haal ik er ook mega veel voldoening uit uit om uit m’n comfortzone te stappen. Daar groei ik door en dat geeft diepgang aan mijn leven, iets wat ook zo belangrijk is voor een HSP’er.

Vind de juiste balans


Ik denk dat veel van de ‘nadelen’ over het algemeen gelden voor HSP’ers of je nu in loondienst werkt of voor jezelf. Dit zullen altijd valkuilen blijven. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen niet onderprikkeld te raken (te weinig doen en je daar door extreem gaan vervelen) en niet overprikkeld raken.


Dit laatste blijft voor mij altijd een uitdaging denk ik: mijn passie volgen, maar mezelf er niet in verliezen waardoor ik uitgeput raakt. Daarom zeg ik ook vaak dat zelfs al vind ik m’n werk heel leuk, ik dit niet fulltime of meer dan fulltime zou willen doen. Dan raak ik namelijk alsnog volledig overprikkeld.


Als je die balans vind, of als je dat in ieder geval probeert, kan voor jezelf starten en je passie volgen en op jouw eigen manier je werk invullen iets heel moois zijn.

Het is vooral belangrijk om dichtbij jezelf te blijven, goed naar je lichaam te luisteren en niet alles te willen doen wat andere ondernemers doen, maar te doen wat voor jou goed voelt en bij jou past.Verlang jij ernaar om eindelijk je passie te vinden en te volgen? Omdat je weet dat er meer in je zit en voelt dat je meer voldoening uit je werk en je leven kan halen?


Misschien is de online cursus ‘Van Baan naar voor Jezelf Beginnen’ iets voor jou. Deze is speciaal voor HSP’ers die willen ontdekken wat hun passie is en hoe je daarmee voor jezelf kunt starten, zodat je eindelijk kunt stoppen met die passieloze, uitputtende 9-5 baan in loondienst.

Comments


bottom of page