top of page

Waarom ondernemen fijn kan zijn als je hooggevoelig bent

Bijgewerkt op: 9 aug. 2023

Kost je baan in loondienst je veel energie? Ben je regelmatig overprikkeld en heb je te weinig tijd en ruimte in je week om echt even op te laden en op adem te komen? Verlang je er ergens naar om de vrijheid te hebben om je eigen tijd in te delen en te kunnen werken op jouw tempo?


Ondernemen zou dan wel eens een oplossing kunnen zijn voor jou als HSP, zo kun je je werkleven inrichten op een manier die wél bij je past i.p.v. mee te rennen in een ratrace die jou continu overprikkeld maakt.


Hooggevoelige mensen zijn gevoeliger voor prikkels en hebben dus eerder last van stress, een drukke werkomgeving, een vervelende sfeer op werk en lange werkdagen dan de meeste mensen. Daarnaast is het voor jou als HSP extra belangrijk om werk te doen waar je voldoening uit haalt, waarbij je het gevoel hebt dat je echt iets bijdraagt.


Wanneer je werk doet waar je of veel stress van krijgt of geen voldoening uithaalt heb je als HSP een grotere kans op een burn-out of bore-out. Rust nemen is voor jou dus extra belangrijk om goed te blijven functioneren. Voor een HSP is één of twee keer per jaar op vakantie niet genoeg. Het is het best als je gewoon in je dagelijks leven genoeg rust ervaart.

Ondernemen kan daarom voor een hele fijne oplossing zijn, omdat je:


  • Zo de ruimte hebt om je werk op jouw manier in te richten en je eigen tijd in te delen.

  • Kortere dagen kunt maken of minder dagen per week werken.

  • De vrijheid hebt om rustiger aan te doen wanneer je daar behoefte aan hebt en kunt zo meer tijd inplannen om om te op te laden en te ontprikkelen.

  • Echt je passie kunt volgen en werk doen dat je voldoening geeft

  • Ook kun je zelf bepalen hoe je werkomgeving eruit ziet en met wie je werkt.

  • Als je hooggevoelig bent functioneer je het beste als je lekker op je eigen tempo kunt werken, zonder dat een baas op je vingers mee kijkt.
Ergens voel je misschien al aan dat ondernemen om die redenen een fijne oplossing voor jou zou zijn. Dat het je heerlijk lijkt om op je eigen tempo te kunnen werken, geen baas meer hebt die op je vingers meekijkt. Dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je werkt en werk kunt doen waar je echt passie voor voelt. Maar waarschijnlijk vind je het spannend om ook echt die stap te zetten.

Wil je ontdekken of ondernemen inderdaad iets voor jou is?


Comments


bottom of page