top of page

Waarom ik 'geen 9-5 mentaliteit hebben' bullshit vind

Bijgewerkt op: 9 aug. 2023

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker in vacatureteksten. De eis: "Je hebt geen 9-5 mentaliteit." En dat vind ik bullshit. Ondertussen krijg je namelijk wél een 9-5 salaris, maar dat niet alleen.

Oké, misschien als je militair of politieagent bent is dat natuurlijk niet handig: een 9-5 mentaliteit. Maar bij banen op kantoor of in de zorg vind ik dit echt bullshit. ⁠We zijn massaal gestresst, chronische stress- en burn-out klachten nemen toe. 40 uur per week werken is al veel. We doen en kunnen tegenwoordig door alle technologie zóveel meer doen in minder tijd.

Maar er komen ook zoveel meer prikkels op ons af. We doen veel meer in 1 dag dan jaren geleden.⁠ De standaard 40-urige werkweek waarbij je 5 dagen, 8 uur lang achter een scherm zit, is eigenlijk al niet gezond. ⁠De 40-urige werkweek is meer dan 100(!) jaar oud en ooit bedacht door Henry Ford voor zijn fabrieksarbeiders. Wat mij betreft helemaal niet meer passend voor onze huidige functies en werk.

40 uur is wat mij betreft dus al veel en dan wordt er óók nog van je verwacht dat dat wel het minimale is wat je werkt. Dat je eigenlijk nog meer werkt. Dat je overwerkt, maar daar vervolgens niet voor betaald krijgt. (Het salaris is namelijk wel gebaseerd op 40 uur). ⁠

I call it bullshit. ⁠


Natuurlijk gaat het er hier waarschijnlijk om dat ze willen dat je flexibel bent en af en toe een keertje doorwerken als iets af moet is opzich helemaal niet verkeerd. Maar mogen mensen dan ook daartegenover later op werk komen of eerder weggaan als de koek voor die dag wel even op is en ze wat meer rust nodig hebben?

Laatst las ik in een artikel over waarom het tijd is voor juist wel een 9-5 mentaliteit op Werkgeluk.nl het volgende:


"Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen strontverwende millennial die om drie uur ’s middags vindt dat ‘haar hoofd vol zit’ en naar huis wil, maar ik vind toch dat iedereen juist wel een 9 tot 5 mentaliteit zou moeten hebben."


Ik ben wél die Millennial die al eerder afgehaakt is vanwege een vol hoofd. Ik als hooggevoelig persoon en Projector (Human Design) trek het überhaupt niet om dagelijks 8/9 uur op een dag achter elkaar te werken. Op een gegeven moment is mijn focus weg en m'n toch echt hoofd vol. En dat is helemaal niet zo gek met de hoeveelheid prikkels en informatie die we tegenwoordig op een dag te verwerken krijgen.


Helemaal als je hooggevoelig bent verwerk je informatie veel diepgaander en ben je eerder overprikkeld. Genoeg rust nemen en niet te veel werken is daarom echt van belang. Het kan je als HSP'er helpen om fijner leven te leiden, waarin je niet continu overprikkeld bent en geen energie meer hebt, door een stuk minder uur in de week en/of op een dag te werken dan de meeste mensen doen. Je eigen tijd indelen en op je eigen tempo werken kan je helpen om te floreren in het leven, i.p.v. continu overprikkeld te zijn en weinig energie te hebben.Toen ik nog in loondienst werkte moest ik die laatste uurtjes van mijn werkdag dan nog 'volmaken' oftewel uitzitten, ondanks dat er eigenlijk niks uit m'n handen kwam. Ik was een aantal uur productief geweest en had veel werk gedaan, maar daarna was mijn energie op. En dan moest ik natuurlijk wel wachten tot 17.00/18.00 en mijn werkdag officieel om was. Zonde van mijn tijd en die van m'n werkgever.


Vervolgens kwam ik 's avonds doodmoe en overprikkeld thuis. Was ik vooral aan het bijkomen van de werkdag en de volgende dag begon het riedeltje weer opnieuw.


Dit was niks voor mij. Ik wilde niet langer dat mijn leven vooral om werken en bijkomen van werk draaide. Daarom begon ik ook voor mezelf. Ondanks alle uitdagingen die het ondernemen ook met zich meebrengt, kan ik nu wel lekker mijn eigen tijd in delen en werken op mijn tempo.


En hoef ik niet langer mee te doen met die bullshit van 'geen 9-5 mentaliteit te hebben'. 👋

Commentaires


bottom of page