top of page

Featured in:

volkskrant-logo.png

‘Ik ben kleiner gaan wonen, omdat ik niet fulltime wil werken’

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. In Geldportret deelt een lezer zijn of haar geldgewoonten. Deze maand: loopbaancoach Robin van der Aa. Voor haar is vrijheid belangrijker dan veel geld verdienen.

Cosmo-logo-high-res_0-2-e1505914908167.jpeg

Geen '9 tot 5': Robin gooide haar leven om en doet nu iets waar ze écht gelukkig van wordt

"Ik ben er écht achter gekomen dat je jouw leven gewoon kunt indelen zoals jij dat wilt. Je hoeft niet vijf dagen per week te werken en elke ochtend vroeg op te staan. Daar kun je zelf voor kiezen, maar het is niet verplicht! Ik voelde mij heel erg gevangen en ik was ervan overtuigd dat dit blijkbaar was hoe het leven hoorde te zijn.

 

Maar wilde ik echt zoveel werken en mijn eigen leven daar dan een beetje omheen bouwen? Daar werd ik niet gelukkiger van. Waag die sprong in het diepe, je komt echt wel op je pootjes terecht – ook al lijkt het allemaal moeilijk te overzien, het komt vanzelf."

Intermediair-logo.png
viva-logo-300x300.png
download (5).png
Logo-De-Telegraaf.png

Helemaal geen trek in fulltime werken: ’Moet er niet aan denken’

"Robin van der Aa (30) stopte zes jaar geleden met fulltime werk, en inspireert nu anderen als coach om hetzelfde te doen. Waarom denkt zij dat zoveel jongeren kiezen voor parttime? „Vorige generaties hadden meer behoefte aan zeker- heid. Jongeren van nu zijn bezig met wat hen echt gelukkig maakt. Dat je op sociale media ziet dat er meer mogelijkheden zijn dan hard werken en leven voor het weekend, draagt daar aan bij. 

 

Waar de meeste mensen die minder gaan werken mee worstelen zijn verwachtingen van bijvoor- beeld hun familie of baas, en de financiën, vertelt Van der Aa. „Verwachtingen van anderen kun je loslaten. En wat geld betreft gaat het om keuzes maken. Vaak kun je makkelijk besparen en rondkomen van minder. Dat is het waard, als je vastzit in een baan of leven waar je niet gelukkig van wordt.”

 

Screen Shot 2022-11-16 at 10.22.00.png

‘Ik verdien liever minder dan dat ik fulltime werk’

Misschien lijkt het jou ook wel wat, minder werken. Maar dat betekent vaak wel dat je salaris moet inleveren. Hoe pak je dat aan? De 30-jarige Robin werkt al jaren bewust minder en vertelt haar verhaal. “Het is de norm om vijf dagen te werken, maar ik voelde aan alles dat ik dat niet wilde”, zegt ze.

Elke week gaan we samen met zusje NSMBL met iemand in gesprek over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: de 30-jarige Robin van der Aa, die er voor kiest om minder te werken, zelfs als dat betekent dat ze minder kan verdienen.

Podcasts

Screen Shot 2022-11-16 at 10.14.36.png
Screen Shot 2022-03-21 at 15.46.35.png
bottom of page