Zou je ook wel minder willen werken, maar houdt het je tegen dat je dan ook minder gaat verdienen? Begrijpelijk! We willen allemaal genoeg geld hebben om een fijn leven te leiden, toch?
Dit 5 stappenplan gaat jou helpen om ook minder te kunnen gaan werken
1. Heb helder wat je motivatie is om minder te werken
De eerste stap is om een heel duidelijk beeld voor jezelf te hebben waarom je zo graag minder uren wilt werken. Hoe verandert je leven daar positief door? Op welke manier wordt je leven daar fijner, mooier of beter door? Wat krijg je hiervoor terug?
Van welke dingen zul je geen of minder last hebben? Zoals veel stress ervaren, in het weekend moeten bijkomen van de werkweek, leven op de automatische piloot of het gevoel hebben dat je leven vooral om werk draait.
Als je je doel of waarom je iets wilt heel duidelijk weet, is het makkelijker om om te gaan met uitdagingen, tegenslagen of verleidingen.
Stel iemand in jouw omgeving woont in een heel mooi koophuis of koopt een huis, terwijl jij nog huurt. Of je merkt dat je minder vaak nieuwe outfitjes kunt kopen dan je vriendinnen, dan kan dat lastig. Je zult situaties tegenkomen waarin je het gevoel hebt dat je dingen hebt moeten inleveren.
Dan is het fijn om voor jezelf te kunnen relativeren of het positief te bekijken. 'Oké, ik kan wat minder vaak leuke outfits kopen, maar ik heb wel elke woensdag vrij en dat geeft me zo'n fijn gevoel. Na 2 dagen werken, heb ik alweer een dag vrij en dan nog 2 werken dagen en dan is het alweer weekend. Wat heerlijk dat ik op een woensdag lekker naar het strand kan, kan uitslapen of gewoon kan kijken waar ik die dag zin in heb.
Ohja, dat heb ik toch liever dan een nieuwe outfit. Daar gaat de blijheid ook weer snel vanaf.'
2. Krijg inzicht in je uitgavenpatroon
Zorg dat je jezelf niet gevangen houdt in de kosten van een levensstijl waar je niet gelukkig van wordt.
Als jij 5 dagen per week werkt en het gevoel hebt dat je het na zo'n drukke, volle werkweek wel verdient hebt om eten te bestellen, te gaan shoppen en mooie spulletjes te kopen. Of een mooi huis koopt, om dat je harde werk dan in ieder geval 'beloont' wordt.
Dan hou je de cyclus eigenlijk in stand. Je wilt wel minder werken, maar dan moet je voor je gevoel dingen opgeven wat het leven nu nog een beetje leuk voor je maakt. Dus blijf je geld daaraan uitgeven, maar kun je ondertussen nog niet minder gaan werken.
Wat zijn de dingen waar je echt blij van wordt? En zijn dat eigenlijk de dingen waar je geld voor nodig hebt?
Waar geef je nu misschien onnodig geld aan uit? Dingen die je leven misschien niet per se veel leuker maken, maar die je koopt of doet omdat je nu eenmaal het geld ervoor hebt of je het wel makkelijk vindt. Geniet je er bijvoorbeeld écht van om na een drukke werkdag eten te bestellen? Of is het gewoon lekker makkelijk, maar word je er niet per se blij van?
3. Kijk waarop je kunt besparen
De derde stap is dan ook om te kijken waar je op kunt besparen, zonder dat je echt inlevert op de kwaliteit van je leven.
Ik had bijvoorbeeld lange tijd een abonnement op de sportschool. Ik ging er al maanden niet meer heen, maar ik vond dat ik eigenlijk wél moest gaan. Dat is namelijk goed voor me. Maar ondertussen ging ik al maanden niet en betaalde ik wel voor een abonnement. Dus besloot ik op een gegeven moment het abonnement op te zeggen. Als ik weer wilde gaan sporten, kon ik altijd nog gaan hardlopen of thuis work-outs gaan doen.
Misschien bestel jij regelmatig eten. Niet omdat je er echt van geniet, maar omdat het wel makkelijk is (en je het geld er voor hebt). Of haal jij elke dag een koffietje op het station en na je werkdag een kleine snack? Dit is misschien slechts €7 per dag, maar kan maandelijks oplopen tot meer dan €150. (Waar je 1 of 2 hele dagen voor werkt! Alleen voor dit koffietje en die snack elke dag.) Als dit echt een geniet momentje voor jou is en je dat liever niet inlevert. Doe dat dan vooral niet!
Maar is het meer gemakzucht? Neem dan lekker van thuis een koffie mee in een to-go beker en een extra snack voor na de werkdag.
Je kan waarschijnlijk veel meer besparen dan je denkt, zonder daar per se echt op in te leveren.
4. Zorg dat je meer gaat verdienen
Eén van de belangrijkste redenen die je waarschijnlijk tegenhoudt om minder te werken, is omdat je daar dan financieel op achteruit gaat. En willen we niet allemaal lekker genoeg te besteden hebben, zodat we een zo'n fijn mogelijk leven kunnen leiden?
Zorg dat je dit aspect dus tackelt. Kijk hoe je meer geld zou kunnen verdienen. Vraag om salarisverhoging (en leg uit waarom je dat verdient. Maak duidelijk wat je afgelopen maanden of jaren allemaal gedaan hebt wat iets toegevoegd heeft aan het bedrijf, laat zien hoe je gegroeid bent, welke skills je nog meer hebt ontwikkeld, etc.).
Of ga opzoek naar een andere baan die jou meer salaris kan bieden. Of hetzelfde salaris voor minder uur per week.
Je kunt ook een dagje minder werken en daarnaast 2/3 uurtjes per week gaan freelancen. Of misschien heb je een leuke hobby waar je wat extra mee kunt verdienen.
Ook kan je ervoor kiezen om volledig te gaan freelancen of ondernemen. Dit biedt toch vaak een stuk meer mogelijkheden om meer te gaan verdienen en je eigen tijd in te delen.
5. Laat de verwachtingen van je omgeving en de maatschappij lekker los
Vaak is het een financiële keuze is om fulltime te (blijven) werken. Daarnaast is 40 uur per week werken eigenlijk ook gewoon de norm in onze maatschappij. Ben je jong en gezond en kom je net van school af, dan ga je fulltime werken. En dat blijf je dan vaak jaren of misschien je hele leven doen.
Niet per se omdat je daar bewust voor kiest, maar omdat het normaal is en (bijna) iedereen dat doet. Dus doe jij dat ook.
Heb jij er ooit heel bewust voor gekozen om fulltime te werken? Of kwam er een baan op je pad waarbij het ging om een fulltime functie?
Behalve je eigen verwachtingen dat je fulltime 'hoort' te werken als je gezond bent, kan het ook zijn dat je het toch wel heel spannend vindt hoe je baas, collega's, ouders, partner of anderen in je omgeving zullen reageren als je minder gaat werken.
Werk ik dan nog wel hard genoeg? Ben ik dan nog wel goed genoeg en waardevol en ambitieus? Vinden mensen mij dan niet lui?
Je bent niet lui of minder ambitieus omdat je minder wil werken. Wie heeft bedacht dat 5 dagen per week werken het magische getal is voor een succesvolle carrière? Of überhaupt voor een fijn en 'succesvol' leven (wat jij dan ook onder een succesvol leven verstaat)?
Het leven bestaat uit veel meer dan werk. Mensen hebben niet voor niets aan het eind van hun leven vaak spijt dat ze te hard hebben gewerkt en te weinig tijd hebben gemaakt voor familie en geliefden.
Durf te kiezen voor wat jou blij maakt!
Comments