top of page

6 stappen die je helpen minder geld uit te geven

Bijgewerkt op: 4 apr. 2022

Vroeger hield ik niet echt van sparen, ik was er ook niet goed in. Ik gaf vaak alles uit wat er binnen kwam. Zonde! Het is namelijk niet per se zo dat ik m’n geld uitgaf aan echt hele leuke dingen die ik niet had willen missen. Vaak genoeg deed ik impulsaankopen of kocht iets uit gemak. Simpelweg omdat ik het geld er voor had.


Toen ik besloot 6 maanden te gaan reizen, moest ik opeens een paar duizend euro sparen in een paar maanden. En toen ik eenmaal een spaardoel had, ging sparen opeens heel goed. Het voelde zo fijn om zoveel geld op zij te kunnen zetten, het gaf me een gevoel van zekerheid, vertrouwen en succes. Ook na mijn reis vond ik het een leuke uitdaging om minder uit te geven en meer opzij te zetten. Zodat ik o.a. een buffer had om in 3 maanden tijd mijn business om te gooien, zonder dat ik er al geld mee verdiende.


Ik zorgde dat ik mijn uitgaven laag hield, zodat ik ook minder hoefde te verdienen om van rond te komen.


Het is zo zonde als geld je tegenhoudt om datgene te doen wat je heel graag zou willen doen. Vooral omdat het ook geen belemmering zou hoeven zijn. Gary Vaynerchuck, ondernemer, spreker & bestellerauteur says it all in deze quote:

“Don’t get trapped by the costs of your lifestyle. Really think about things you spend money on, savings are a legit fantastic way to give you flexibility for more happiness.”

Misschien zou je wel willen dat je leven er anders uit zou zien. Misschien zou je ook maar 32-uur of 24-uur per week willen werken. Zodat je dan meer tijd hebt om leuke dingen te doen of met familie en vrienden af te spreken. Misschien wil je nieuwe dingen leren, bijdrage aan een betere wereld of een eigen bedrijfje op te zetten. Best wat startende ondernemers beginnen een bedrijfje naast hun baan in loondienst, zodat ze aan hun droom kunnen werken zonder in één keer in het diepe te hoeven te springen. Wie weet is dat ook wel wat voor jou?


Of je nu een dag minder wilt werken of voor jezelf wil beginnen, grote kans dat de angst om te weinig geld te hebben je tegenhoudt om echt die stappen te zetten.


Omdat het zonde is als je uitgavenpatroon je gevangen houdt in een situatie waar je niet gelukkig van wordt, deel ik 6 stappen die je helpen om minder geld uit te geven, zonder dat je daar op inlevert. Zodat jij de eerste stappen naar een leuker leven kan zetten.

1. Bekijk je uitgavenpatroon eens grondig.


Het is sowieso belangrijk om eerst inzicht te krijgen in wat er eigenlijk binnen komt, maar vooral ook waar je het aan uitgeeft. Waar gaat elke maand je geld heen? Waar geef je het meeste geld aan uit? Misschien vormen die kleine 'onschuldige' uitgaven aan het eind van de maand best een grote kostenpost.

2. Wat heeft prioriteit?


Aan welke dingen wil je graag geld uitgeven? Denk daarbij vooral aan wil, soms heb je het idee dat je een bepaald bedrag aan geld moet uitgeven aan huur. Maar vaak wil je zelf in een bepaalde stad en in een groot huis wonen. Of hoeft dat eigenlijk niet zo nodig, dan kan je opzoek naar een andere woning.


Wat wil je echt graag en wat niet? Maak een lijst van 10 dingen jou het gelukkigst maken. Vergelijk die vervolgens eens met je uitgaven. Komt dat overeen?


3. Op welke uitgaven kun je besparen?


Misschien geef je vooral geld uit aan dingen die je niet per se heel blij maken. Misschien geef je maandelijks geld uit aan de sportschool, waar je eigenlijk toch nooit heen gaat of wel gaat omdat het ‘moet’. Maar wil je veel liever elke dag een wandeling maken van een half uur. Zeg op dat abonnement!


Bespaar op eten (en drinken) bestellen

Ik geniet van lekker uiteten gaan, maar voorheen liet ik te vaak ‘even makkelijk’ eten thuis bezorgen. Kost toch best wel wat geld en of ik er echt van genoot? Nee, niet echt. Schrappen dus.


Misschien ben jij iemand die standaard ‘s ochtends een cappuccino van €3,90 haalt onderweg naar werk. Wat vervolgens een kostenpost is van €87 per maand.


Als je daar echt van geniet, be my guest! Het gaat er niet om dat je nu dingen gaat schrappen waar je juist zo van geniet, maar dat je heel bewust kiest waar je je geld aan uitgeeft. Je ruilt namelijk je tijd in om te werken voor dat geld.

Bespaar op je sportschool abonnement (of zeg het op, als je toch bijna nooit gaat)


Ik ging bijvoorbeeld toch al 3 maanden niet meer, maar hield het aan, omdat ik van mezelf wel ‘moest’ gaan. Ik besloot gewoon lekker thuis work-outs doen. Toen bespaarde ik: €35

Bespaar op je telefoon abonnement (neem Sim only)


M’n telefoon abonnement van €55 per maand liep af. Ik had nog een Iphone 7 met mega veel geheugen. Ik kon een nieuwe telefoon met abonnement nemen. Vroeger kon ik niet wachten om een nieuwe telefoon bij een abonnement te kiezen. Maar nu? Een nieuwe telefoon is leuk, maar word ik daar dagelijks echt gelukkiger van? Nee.


En het is trouwens ook zonde voor het milieu als we allemaal steeds na 2 jaar een nieuwe telefoon nemen.


Uiteindelijk heb ik 5 jaar met mijn telefoon gedaan en die was daarna echt nog meer dan prima.

Als jij iets hebt waar je heel graag geld aan uitgeeft, doe het!


4. In welke situaties geef je onnodig veel geld uit?


Als jij heel erg kan genieten van thuisbezorgd om vrijdagavond. Go for it! Maar vaak geven we dat soort uitgaven uit vanuit gemakzucht. En gemakzucht is wat mij betreft iets anders dan geld uitgeven aan iets waar je je veel fijner door voelt of waarmee je goed voor jezelf zorgt.


In welke situaties geef je nu geld uit wat je eigenlijk beter in je zak kan houden?


Als je met honger boodschappen gaat doen, koop je vaak veel meer eten dan je op krijgt of nodig hebt. Misschien bestel je na een lange werkdag vaak even makkelijk wat eten. Dan zou je er voor kunnen zorgen dat er voor dit soort dagen altijd een extra portie eten in je koelkast ligt. Want gemakzucht is duur, voor dat geld werk je en lever je tijd en energie in.


5. Kijk eens goed naar wat je allemaal hebt.


Hoeveel paar schoenen of boeken die je nog niet hebt uitgelezen. Dat zorgt dat je minder snel iets nieuws koopt. En misschien kom je wel dingen tegen die je kunt verkopen. Een camera die je al een tijd niet gebruikt €200, een volle kledingkast, mooie schoenen, volle boekenkast.

6. Vermijd impulsaankopen.


Vaak als ik iets wil hebben, mooie schoenen of een jas, een noicecanceling headphone, dan koop ik het niet meteen. Ik ga dan nog een paar dagen of weken nadenken of ik het echt leuk vind en na die tijd nog steeds wil hebben. Soms wel en koop ik het alsnog, maar vaak genoeg vind ik het later toch niet meer zo boeiend. Ik maak als ik het in de winkel pas vaak eerst foto's en dan bekijk ik het later nog even op m'n gemaak: vind ik het echt leuk? Vaak genoeg is m'n enthousiasme dan weer weg en heb ik weer geld in m'n zak gehouden.


Sowieso probeer ik 'shoppen' te vermijden (vind dat sowieso niet echt leuk, maar vooral overprikkelend, maar ook best zonde van m'n geld) zodat ik minder in de verleiding kom om iets te kopen.

Waar kun jij op besparen? Komt er gelijk iets in je op?
Comments


bottom of page