top of page

We putten onszelf en de wereld waarop we leven uit. Waarom?

Bijgewerkt op: 25 jan. 2023

Ik zie veel dingen gebeuren in de wereld en dat roept vaak vragen bij me op. Vragen waar ik soms, maar zeker niet altijd, antwoord op heb. Maar waarover ik nadenken over hoe het anders kan.


De wereld verandert razendsnel, maar wij, veel van onze werkwijzen en systemen veranderen niet snel genoeg mee.


Ik heb meer dan eens het gevoel dat ik niet thuis hoor op deze wereld, dat veel dingen niet aansluiten op de dingen waarin ik geloof, ik weet dat ik hier niet de enige in ben - al voelt dat soms wel zo, dat ze niet meer passen in de tijd waarin we leven. De manier waarop we werken, de manier waarop we leren, hoe vaak we luisteren naar ons hoofd en hoe weinig we luisteren naar onze intuïtie - dat bijna altijd gelijk heeft. Dat veel belangrijke beslissingen in de wereld nog steeds vooral dóór en vóór mannen gemaakt worden. Dat er nog steeds een enorm verschil heerst tussen man en vrouw, wit en zwart en de manier waarop we aankijken tegen verschillende religies. Dat de media grotendeels vanuit een eenzijdig, wit perspectief gemaakt wordt en ons vaak angst injaagt.


Geld als enige drijfveer of waarde aan de aarde toevoegen?


Wat ook schuurt is dat de voornaamste drijfveer vaak nog steeds geld is, maar ten koste waarvan? Veel geld verdienen is helemaal prima, zolang we iets toevoegen aan de wereld wat waarde heeft en de wereld en de mensen om ons heen niet uitknijpen, overbelasten of shit aansmeren die ze niet nodig hebben. Wat me vervolgens brengt bij massaconsumptie. Laten we in plaats van geld te verdienen aan de verkoop van nog meer spullen die mensen niet nodig hebben - waarbij de makers van deze producten worden uitgebuit en onze wereld en oceanen overvol raken met troep - ons massaal focussen op duurzaamheid.


En als we toch bezig zijn, kunnen we ook wat aan de bio-industrie doen? Stoppen met het kappen van enorme bossen, waarop nog meer vee vet gemest wordt en de C02 uitstoot enorm is, zodat wij massaal kunnen genieten van ons dagelijkse stukje vlees.

Laten we ons richten op oplossingen en slimme ideeën die ons en de aarde verder helpt.


Hard werken of slim werken?


Dan hebben we ook nog de 24-7 maatschappij. Waarin wij mensen bijna als machines altijd 'aan' staan en we ontspanning en herstel onder aan de to-do list hebben staan, van alle 98 dingen die we ook nog 'moeten' doen om de weg naar succes en geluk te bereiken. We nemen te weinig tijd om te reflecteren en onszelf af te vragen: waarom we doen wat we doen en wat voor nut het eigenlijk heeft? Tony Crabbe, auteur van 'Nooit meer te druk' omschreef die mentaliteit heel duidelijk:


'Wat precies het doel is van wat ik doe, geen idee, maar ik doe het zo snel ik kan'.


Maar waarom doen we dat? Waarom gaan we maar door, zonder ooit van die rijdende trein af te stappen en opnieuw onze richting te bepalen? Waarom focussen we niet méér op slimmer werken en minder op hard werken? Waarom kijken we niet meer naar de impact die we maken in plaats van naar de hoeveelheid van veel nutteloze dingen we doen?


We putten onszelf en de wereld waarop we leven uit


'Het internet, de smartphone en allerlei andere technologieën zijn ooit bedacht om ons leven makkelijker te maken, maar we werken harder en zijn drukker dan ooit' schrijft Alex Pang in het boek 'Rust in Uitvoering'. We zijn altijd bereikbaar en hebben het gevoel ook altijd bereikbaar te 'moeten' zijn. Op lange termijn is deze overkill aan prikkels en te weinig rust en herstel heel ongezond voor zowel ons lichaam als brein.

Ik heb een sterk gevoel dat het anders moet, maar de bewijzen dat het ook daadwerkelijk schuurt in onze maatschappij zijn er ook: vrouwen die hun macht terugpakken en mannen die daar over vallen. Een enorme toename van het aantal stress en burn-out klachten van de afgelopen jaren, klimaatverandering waar we echt niet meer om heen kunnen, kinderen die op school dingen leren die gebaseerd zijn op oude systemen en waar te weinig aandacht is voor het ontwikkelen van skills en kennis die relevant is voor deze nieuwe wereld.


We putten onszelf en de wereld waarop we leven uit. Maar waarom?

Wat mij betreft ontsnappen we aan deze ratrace en gaan we het heel anders doen.


If you feel like you don't fit into this world. It's because you are here to help create a new one.


It's time to change!


'Change is the hardest at the beginning, messiest in the middle and best at the end.' - Robin S. Sharma


Het is tijd voor verandering. Verandering is niet makkelijk, vooral omdat we het al zo enorm druk hebben en al zo weinig tijd hebben om gewoon even te genieten! Verandering zorgt er ook voor dat je tegen oude overtuigingen aanloopt en deze mag heroverwegen.


En daarom is het belangrijk dat we de tijd nemen. De tijd om stil te staan, te reflecteren en nieuwe, bewuste keuzes maken over hoe de wereld er uit mag zien.

Laten we dingen die de norm zijn tegen het licht houden en ons afvragen: waarom doen we de dingen die we doen? Heb je er bewust voor gekozen? Of doe je ze simpelweg omdat we het nu eenmaal altijd zo gedaan hebben? Omdat het de norm is? Maar is dat nog wel logisch of überhaupt relevant? Waarom doen we dingen zoals we ze doen en past dit nog in deze tijdsgeest? Ik vind dat Typhoon in de tentoonstelling Hollandse Meersters HER-ZIEN iets heel waardevols zegt:


‘Stop nooit met het bevragen van de waarheid. Wat zie ik en klopt het wat ik zie? Als dat is wat ik zie, is dat dan beïnvloed door de tijdsgeest of door onze cultuur en maatschappij? ’


Een nieuwe wereld begint bij jezelf


Het is mijn missie om bij te dragen aan deze verandering, om de status quo uit te dagen en bestaande dingen in deze maatschappij tegen het licht te houden. Om met een open en nieuwsgierige blik de wereld in te kijken en te zien waar het anders kan of anders moet. Ik wil een nieuwe wereld creëren. Een wereld die minder gejaagd, gestresst en apathisch is. Een inclusieve wereld met meer rust, liefde en verbinding, waarbij de drijfveer is om de wereld beter achter te laten dan hoe we em 'gevonden' hebben.


"We need smart people with huge hearts and creative minds to manifest all the wealth, resources, and support they need to make their difference in the world.

We need people to feel happy en fulfilled and loved so they don't take their shit out on themselves and other people and the planet and our animal friends." - Jen Sincero, Auteur van 'You Are a Badass'


Ik geloof dat wanneer we meer aandacht en liefde aan onszelf geven, we meer aandacht en liefde aan andere mensen, dieren en de wereld kunnen geven.

'Be the change you want to see in the world.' - Mahatma Gandhi


Een nieuwe wereld begint bij jezelf. Ben jij er klaar mee om jezelf en daarmee de wereld uit te putten? Wil je meer tijd en energie om te doen wat je gelukkig maakt? Wil je een leven op je eigen tempo dat 100% bij jou past? Zou je voor jezelf willen starten, maar weet je niet goed wat je dan zou willen doen?


Ontdek wat voor werk je nu echt wilt doen en hoe je daar je geld mee kunt verdienen in de online cursus 'Van baan naar voor jezelf beginnen' Van €97 voor maar €47!

Comments


bottom of page