top of page

Belangrijkste inzichten uit het boek 'Je brein aan de pil'

Bijgewerkt op: 23 jun. 2023

We leven in een wereld die vooral gericht is op mannen. Er zijn zoveel dingen die we niet weten over de vrouw en onze kwaliteiten. Ja, zelfs in deze tijd. Het is dan ook mijn missie om de mannelijke norm te doorbreken en opzoek te gaan naar wat die vrouwelijke waarden en kwaliteiten, zoals gevoel, sterke intuïtie, stilte en reflectie (en nog veel meer) ons kunnen brengen.


Ik heb me afgelopen jaren verdiept in de kracht van het leven volgens je (vrouwelijke) cyclus en las het boek 'Je brein aan de pil' van Sarah Hill, wetenschapper en sociaal psycholoog. Over hoe de pil alles verandert.


Ik kreeg zo enorm veel inzichten. En naast veel nieuwe inzichten bevestigde dit boek ook het gevoel wat ik over bepaalde dingen had. Onze gevoelens in onze rationele mannelijke wereld worden niet altijd serieus genomen. Maar onze gevoelens en intuïtie zijn fucking sterk! En vaak ook de waarheid. Je intuïtie knows it all!⁠

Dit boek verklaart ook deels waarom ik, jij, wij vrouwen ons niet altijd geholpen voelen bij een bezoek aan de huisarts en met een moedeloos gevoel naar huis gaan. ⁠Ik deel waarom dit zo is en mijn belangrijkste inzichten in dit artikel. Het is namelijk belangrijk dat we deze dingen weten. Ik hoop dat je hierdoor (h)erkenning voelt of jezelf beter gaat begrijpen en je je realiseert dat er niks mis met jou is, maar misschien wel met je pil.


1. Je menstrueert niet als je aan de pil zit.


Je wordt niet ongesteld, het bloed elke maand is slechts een soort 'afval' van de pil. (Wow, dit heb ik tot voor kort nooit geweten).


2. Je geslachtshormonen beïnvloeden welke versie van jezelf je bent


En dat betekent dat je moet weten wie je bent wanneer je de pil slikt en wanneer je die niet slikt. Die informatie kan je helpen om te kiezen welke versie van jezelf je wilt zijn, en om de versie die je al bent beter te begrijpen.


3. Het kan zijn dat de pil invloed uitoefent op het type man (of vrouw) dat vrouwen als partner kiezen en invloed heeft op de kans of je gaat scheiden.


OMG! (Als je meer wilt weten over waarom en hoe dat precies werkt, lees het boek. Lees trouwens sowieso dat boek, echt een aanrader!)


4. De pil en de vrijheid die het geeft zorgt ervoor dat vrouwen meer kunnen bereiken dan ooit, op mannen kan dat juist het tegenovergestelde effect hebben.


Om het uitgebreide verhaal te weten, lees vooral het boek. Maar in het kort: het grootste gedeelte van de geschiedenis moesten vrouwen heel kieskeurig zijn met welke man ze het bed zouden delen, omdat er een grote kans bestond dat ze vervolgens minimaal 9 maanden zorg moest dragen voor een baby, met hem moest trouwen en dat die man de vader werd. Nu kan een vrouw seks hebben met wie ze wil, omdat de kans om zwangerschap aanzienlijk lager is, dankzij de pil. Maar het verlangen naar seks en de noodzaak om aantrekkelijk en waardig gevonden te worden waren altijd een grote motivatiebron voor mannen geweest. Als seks niet meer schaars en moeilijk te krijgen is, verliezen mannen hun natuurlijke motivator om te presteren. Wow, interessant!


Mannen bereiken ook minder dan vroeger. Dat komt deels omdat vrouwen meer doen (qua studie, carrière, etc.), maar ook omdat mannen minder doen. Vrouwen blijven langer op de universiteit en maken meer kans om af te studeren. (Go girls!) Mannen kennen bovendien een hoger werkloosheidcijfer dan vrouwen.


"Nu wil ik niet zeggen dat het op een of andere manier de schuld van vrouwen is dat mannen achterblijven. Het is niet de verantwoordelijkheid van vrouwen om mannen tot prestaties te inspireren. Wij hebben namelijk al genoeg te doen!" - Sarah Hill

5. De pil wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van auto-immuniteit ziektes, wat suggereert dat de pil gevolgen kan hebben voor je gezondheid.


Dit is belangrijke informatie, aangezien 78% (!) van de mensen die aan auto-immuunziekten leiden vrouw zijn.


6. Wat betreft de gezondheid van vrouwen betreft heeft sowieso heel lang het idee geheerst dat wat een vrouw voelde niet echt kon zijn..


Als het niet beschreven stond in een medisch leerboek of op een bijsluiter. Maar ons lichaam doet soms dingen die niet helemaal begrepen worden door de medische wetenschap. Dat wat jij voelt nog niet beschreven is in wetenschappelijk onderzoek, betekent niet dat het daarom niet echt of belangrijk is. De wetenschap heeft vrouwen nog niet helemaal doorgrond, daarom is het belangrijk dat jij je bewust blijft van hoe je je voelt (aan bijvoorbeeld de pil).


7. Stemmingsgerelateerde ervaringen zoals angst en depressie zijn heel gebruikelijk bij vrouwen aan de pil.


Bijna de helft van de vrouwen stopt in het eerste jaar vanwege onverdragelijke bijwerkingen. Bij sommige vrouwen kan de angst en depressie verwoestende gevolgen hebben.


8. De pil kan meer vruchtbaarheidsproblemen voor moderne paren betekenen.


Dit kan zijn vanwege de latere leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen en omdat de pil het vermogen van vrouwen om genetisch compatibele partners te kiezen kan verminderen. (Even heel plat gezegd: wij vrouwen hebben van nature een 'instinct' om vruchtbare mannen te kiezen, maar zodra we aan de pil zitten, valt dat instinct weg.


"Deze veranderingen zijn slechts het topje van de ijsberg." - Sarah Hill

Er zijn waarschijnlijk talloze manieren waarop de pil de wereld heeft verandert, die we nog niet hebben doorgrond. Bijvoorbeeld: als er steeds meer laat-en-nooit-getrouwde stellen zijn, kan de vraag naar huisvesting toenemen (twee alleenstaanden nemen meestal twee huizen in beslag, een stel meestal één) en ook de vraag naar alle dingen die in een huis staan (koelkasten, wasmachines). Dat kan invloed hebben op het soort werk dat er beschikbaar is (zijn er meer koelkast- en woningbouwers nodig dan vroeger?) en het soort diensten waar vraag naar is. Dat klinkt allemaal misschien vanzelfsprekend, maar het is toch eigenlijk bizar waar het slikken van de pil allemaal invloed op heeft.


9. Alles in je lichaam is met elkaar verbonden op een manier die je waarschijnlijk nooit voor mogelijk gehouden hebt


En dat geldt voor alle mensen op de wereld. Dus het mag raar klinken, maar de pil kan het ene ding zijn dat een opeenvolging van gebeurtenissen in gang heeft gezet die uiteindelijk zal leiden tot ons vermogen om iemand naar Mars te sturen, wereldvrede te bewerkstelligen en courgettes zo duur maken dat alleen de allerrijkste ze kunnen betalen. En weet je wat, de effecten zullen waarschijnlijk nog veel groter en verbazingwekkender zijn. Sommigen positief en anderen negatief.


Waarom wist ik hier niks vanaf?


10. Een vrouw zijn betekent waar ter wereld ook dat je aan de verkeerde kant van de sociale en economische kloof staat (niet altijd, maar wel heel vaak).


En een van de nadeligste en schadelijkste kloven voor vrouwen in de hele geschiedenis is de kloof in kennis over de gezondheid van vrouwen. Tot voor kort (ergens in de jaren 90) kwam het merendeel van wat ons over ons lichaam en hersenen werd verteld, uit onderzoek dat bijna uitsluitend op en door mannen werd uitgevoerd(!). Dat is minder 30 jaar geleden!!! Er zijn bepaalde medicatie die voor mannen heel goed blijkt te zijn, en dus werd gezien alsof het voor iedereen goed zou zijn, maar bij vrouwen deed diezelfde medicatie meer kwaad dan goed (zoals aspirines nemen bij hart- en vaatziektes).


Veel dingen die je denkt te weten over mens-zijn en gezondheid zijn waarschijnlijk dingen die je weet over mannen.


Vrouwen worden nog steeds veel te weinig bestudeerd, vergeleken met mannen. De gezondheid van vrouwen werd zelfs tot voor kort vrijwel volledig genegeerd door de wetenschap. En het gevolg daarvan is dat vrouwen meestal volledig in het duister tasten over hun gezondheid en hoe hun lichaam werkt. Artsen weten soms niet veel meer dan hun patiëntes. Bizar toch?!


Hoewel Sarah Hill denkt dat het niet opzettelijk gebeurde, werkt de wetenschap op manieren die het onderzoek naar vrouwen systematisch ontmoedigen. Vrouwen zijn moeilijker te bestuderen dan mannen. En wanneer wetenschappers moeten kiezen tussen welke geslacht ze willen bestuderen, kiezen ze bijna altijd voor mannen.


11. De verwaarlozing van vrouwen door de wetenschap heeft verschillende negatieve gevolgen.


Een daarvan is vanzelfsprekend dat vrouwen minder weten over hun lichaam, gezondheid en medicijnen dan mannen. (Vanzelfsprekend, maar ook hier: bizar.) En dat is dus de reden dat we zo weinig weten over de pil. Lange tijd werd vrouw-zijn door de wetenschap en de geneeskunde als iets gezien wat vergelijkbaar is met een ernstige psychische stoornis. Vrouwen kregen verschrikkelijke behandelingen tegen 'hysterie' (een 'syndroom' met symptomen die verdacht veel lijken op de symptomen van elke menselijke vrouw die te maken heeft met achterlijke seksistische bullsh#t!) Well said, Sarah!


"We moeten ophouden met vrouwen de schuld geven van het feit dat ze zich zo slecht voelen door de pil en kritisch gaan nadenken waarom ze zich zo slecht voelen." - Sarah Hill

Volgens Sarah Hill zijn er nog ontzettend veel dingen die we niet over de pil weten en wat we weten is slechts het topje van de ijsberg. Wat ze wel weet is, dat je een ander mens bent als je de pil slikt, dan wanneer je die niet slikt. En iets belangrijkers dan dat bestaat niet.


Ik zou het iedereen aanraden om te lezen. Dit zouden meiden op de middelbare school moeten lezen en hier meer over leren.


Benieuwd naar het boek? Je vindt deze hier.

Commentaires


bottom of page