Onze maatschappij is er op ingericht om altijd door te gaan. Continu je schouders eronder te zetten en gewoon naar werk te gaan als je ziek bent! Dat wordt vaak ook beloond door de werkgever, door zo min mogelijk ziektedagen te stimuleren en waarderen. Eén van de vele voorbeelden van de ratrace die tijdens de Coronacrisis even stil ligt, nu moeten we juist bij elke kleine verkoudheid thuis blijven. Maar over het algemeen geldt: vooral niet stoppen, maar doorgaan. Maar we hebben rust nodig. Ons lichaam en vooral onze hersenen hebben tijd nodig om te herstellen. 'Netflix & chill' is chill voor je lichaam, maar niet zo voor je mind. (Tenzij het om de 'Netflix & chill' versie gaat waarbij je eigenlijk helemaal niet naar Netflix kijkt, maar seks hebt. Dat is wel echte ontspanning. ;))
Waarom sporten je geen energie geeft
Een tijd geleden was ik bij een lezing over stress. Daar vertelde Suzan Kuijsten, stress-sociologe dat veel (met name extraverte) mensen denken dat je energie kan halen uit dingen als sport en sociale activiteiten. Dat blijkt een fabel! Mensen zeggen vaak: "Ik krijg energie van afspreken met vrienden" of "ik krijg energie van het helpen van andere mensen". Maar dat is niet waar. Het klopt dat je daar blij van kan worden, want er komt het dopamine vrij wat voor een geluksgevoel zorgt. Maar je batterij gaat er wel van op. Het kóst je wel degelijk energie, ook al vind je het leuk. En die energie moet je dus ook weer aanvullen.
Vaak horen we dat sporten je energie geeft, maar ook hier geldt: het maakt je misschien blij, geeft je een actief gevoel en is goed voor je gezondheid. Maar na een lange dag werken en veel inspanning of een hele drukke week, moet je ook echt regelmatig ontspannen. En sport is inspanning! Na een harde werkdag is het eigenlijk beter om een wandeling te maken in de natuur en op die manier je hoofd te legen en op te laden.
Hoe vul je je energie dan aan?
Door regelmatige rustige activiteiten te doen zoals wandelen, een kopje thee drinken en naar buiten staren. Mediteren, een massage nemen, genoeg slapen.
Er zijn dus niet heel veel 'spannende' dingen die je kunt doen om die batterij echt op te laden. Waarschijnlijk herken je dan al dat je echt niet genoeg ontspant en stiekem helemaal niet genoeg doet om je energie op te laden. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen en vooral jonge mensen met bosjes omvallen. Meer dan een miljoen mensen kampen met burn-out klachten. We leggen de lat veel te hoog en doen veel te veel. Daarbij zitten we elk moment van de dag waar we uit het raam zouden moeten staren of simpelweg even niks doen op onze fucking telefoon. (Guilty!).
Luisteren naar je lichaam als je geen zin hebt
Een echte eye-opener tijdens die lezing over stress vond ik dat we zijn opgevoed met het idee: als je geen zin hebt, dan... maak je maar zin. Maar geen zin hebben is een belangrijk signaal van je lichaam dat je nog niet volledig herstelt bent en rustig nodig heb.
Natuurlijk moet je daar balans in vinden. Soms als ik geen zin heb om te werken, luister ik daarnaar en begin ik wat later of neem ik vrij. Soms als ik geen zin heb, weet ik dat ik zodra ik begin ik vanzelf weer zin krijg. Maar met verjaardagen of afspraken neem ik het 'geen-zin-gevoel' heel serieus. Als ik in het weekend denk: 'shit, ik ben gesloopt, ik heb echt een dagje niks nodig', dan zeg ik: "sorry, ik wil graag onze afspraak even verplaatsen, ik heb echt even een middagje of een paar uur voor mezelf nodig."
Durf je grenzen aan te geven. Degene met wie je afspreekt heeft er tenslotte ook niks aan als je met je hoofd ergens anders zit of geen ruimte hebt om echt naar de ander te luisteren. Daarbij vind de ander het vaak stiekem helemaal niet zo erg, want heeft zelf waarschijnlijk ook zijn of haar agenda weer eens overvol gepland. En zowel, dan kun je altijd nog in gesprek gaan met de ander wat voor jullie beide een fijne oplossing is. Misschien een strandwandeling maken i.p.v. een drankje in de stad of spreek je een uurtje af en niet de hele middag.
Hoe vaak heb jij geen zin en dwing je jezelf dan toch om door te gaan?
Comments