top of page

De eerste stap richting een leven buiten de ratrace: luister naar je intuïtie

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2022

De wereld had even op de rem getrapt en we zijn massaal tijdelijk uit de ratrace gestapt, vanwege het Corona-virus. Inmiddels start de wereld weer langzaam op, je kunt weer naar de kapper, schoonheidsspecialiste of genieten op het terras of van een film. Maar veel mensen voelen daarmee ook de onrustig toenemen van de drukte op straat, volle treinen en straks weer het geluid van vliegtuigen die continu overvliegen.


Hoe zorg je dat je niet weer terug stapt in die ratrace? Hoe krijg of hou je het gevoel dat jij aan het stuur zit van je eigen leven en je steeds weer opnieuw kunt kiezen? In plaats van maar door te gaan en te reageren op alles wat er op je afkomt, zonder daar zelf bewust voor te kiezen? Neem dan de tijd om te luisteren naar je intuïtie. Zo kom je erachter waar JIJ diep van binnen naar verlangt en niet je ego die zich blindstaart op dat grote huis en het behalen van succes.


Beslissingen maken met je hoofd


Meer rust in je hoofd en in je leven, betekent minder ruis. Wanneer je steeds maar doorgaat en je jezelf geen tijd en ruimte gunt om naar je gevoel en naar wat er diep van binnen bij jou speelt te luisteren, maak je continu beslissingen met je hoofd en op basis van wat je dénkt dat de juiste keuze is. Om er vervolgens later achter te komen dat je helemaal niet naar je gevoel hebt geluisterd, die blijkbaar duidelijk ergens anders behoefte aan had.


De meeste van ons hebben nooit echt goed geleerd om te luisteren naar ons gevoel. Vroeger als ik voor de zoveelste keer bij de dokter kwam met hoofdpijn, vroeg hij waar ik die pijn dan voelde? Keer op keer had ik geen idee. Ik was vooral bezig met te zorgen dat die hoofdpijn over ging in plaats van te voelen waar die pijn letterlijk en figuurlijk vandaan kwam. We zijn opgevoed en opgegroeid om 'logische' keuzes te maken, te luisteren naar ons hoofd.


Keuzes maken op basis van of iets wel of niet goed 'voelt'


Ik merkte een paar jaar geleden bij het maken van belangrijke keuzes dat de stap misschien op papier heel logisch was, maar het voelde niet goed. Vaak als ik keuzes moest toelichten, bedacht ik allerlei redenen om m'n gevoel te onderbouwen. Die redenen werden vervolgens met argumenten weer onderuit gehaald. Totdat ik me realiseerde: het voelt gewoon niet goed. That should be reason enough. Want, zoals we - vooral wij vrouwen - weten is dat onze gevoel vaak klopt.


Luisteren naar ons gevoel vinden we lastig


Toch vinden we luisteren naar ons gevoel - écht luisteren naar wat er diep van binnen speelt - vaak lastig, omdat we het niet gewend zijn en niet geleerd hebben. En ook omdat de masculiene wereld waarin we leven heel rationeel is en we ons daar aan aanpassen. We hebben bepaalde doelen te behalen en we gaan echt niet rustiger aan doen als we een beetje moe zijn, hoofdpijn of geen zin hebben. We gaan echt niet opgeven, ook al vallen we bijna neer, want in ons hoofd hebben we altijd een 'goede' reden. Maar als je luistert naar je intuïtie kom je erachter dat je - diep van binnen - weet wat eigenlijk het beste voor je is. Dat je diep van binnen allang weet waar je naar verlangt en welke kant je op zou willen (of in ieder geval heel duidelijk weet waar je niet naar verlangt en wat je niet meer wilt). Als je daar naar durft te luisteren en er iets mee durft te doen, zet je de eerste stap richting een leven met meer vrijheid. Omdat je dan kunt gaan doen wat je echt graag wilt!


Hoe drukker we zijn, hoe moeilijker het is om te luisteren naar je intuïtie. Want drukte geeft ruis, waardoor je niet goed kan voelen wat je nodig hebt. Het kan ook zo zijn dat je druk bent, JUIST omdat je dat rotgevoel niet wil en durft te voelen en dus afleiding zoekt. Jezelf continu bezig houdt met van alles en nog wat of verdooft met alcohol, drugs of simpelweg veel te veel Netflix, om dat gevoel maar niet te hoeven voelen. Terwijl in dat gevoel, het antwoord en de weg naar meer vrijheid ligt. Want als je weet wat je niet wil, kun je kijken naar wat je kan veranderen en een leven creëren met meer van wat je wél wilt.


Hoe luister je naar je intuïtie?


Hoe doe je dat luisteren naar je intuïtie? Maak elke dag een beetje tijd om 'niks' te doen, een moment te hebben waar je gedachten even de vrije loop kunnen gaan. Dat kan door even 5-10 minuten in stilte te zitten of liggen en te kijken wat er komt. Je kunt ook extra tijd vrij maken voor een simpele bezigheid, waarbij je niet hoeft na te denken: zoals in bad gaan, een wandeling maken of op je gemak en in stilte de was opvouwen.


Gouden tip: plan deze week in ieder geval 3 van deze momentjes in. Doe het nu. Echt, zet ze nu in je agenda. Anders is dit weer gewoon een leuk artikel, waar je vervolgens niks mee doet.


Verlang jij ernaar om eindelijk uit die dagelijkse ratrace te stappen? Om je (werk)leven in te richten op een manier die bij jou past? Omdat je weet dat er meer in je zit en voelt dat je meer voldoening uit je werk en je leven kan halen?


In de cursus ‘Van Baan naar voor Jezelf Beginnen’ ontdek je passie & hoe je daar je geld mee kunt verdienen, zodat je eindelijk kunt stoppen met die passieloze, uitputtende 9-5 baan in loondienst, voor jezelf kunt starten en je je werkleven op jouw manier kunt inrichten.Komentarze


bottom of page